Vores forhold til naturen er svækket, eftersom den er blevet funktion og idé. Noget, vi kan bruge til at skabe oplevelser og minder i, eller som kan hjælpe os til at mærke os selv. Naturen kan lindre de syge, siger forskningen, og der findes terapihaver, der er åbne for alle til restitution, når de ikke bliver brugt af kommunens antistressforløb.

Den klassiske sondring mellem den autentiske natur og den kunstige kultur kan forekomme temmelig opstyltet, ikke mindst steder som Danmark, hvor naturen altid er et både-og. Som borgere i et af verdens mest opdyrkede lande er det kun forståeligt, at naturen – altså den ægte, skønne og uopdyrkede – tiltrækker.

Men naturen er sjældent bare natur. Den er også idé og socialt rum for alt fra bold til picnic. Den har fået tilført bænke og skraldespande, har robotplæneklippere kørende oven på sig, ligesom der er placeret boder her og der, hvor man kan købe is og sodavand. Naturen er ikke bare natur, men et kulturlandskab.

Der findes få skove i Danmark, der får lov at vokse frit, men langt det meste natur er defineret ud fra regler om vedligehold, afgrænsning og kunstige grøfter. Mens 15 procent af Danmarks areal er dækket af natur, er under 0,5 procent ægte vild natur, fredet fra menneskelig indblanding. Med regeringens nyligt indførte grønne trepart vil der blive rejst mere urørt skov.

Freja Cæcilie Petri Bondgaards kronik i Weekendavisen om forholdet mellem skoven og mennesket.

Kronik
Weekendavisen
16/08/2024
Link

Vær på forkant med Danmarks nye værdipolitiske tænketank.