Du er vigtig indtil det sidste øjeblik af dit liv

Af Søren Peter Hansen

Der er behov for fokuseret investering og engagement for at gøre palliativ indsats til en naturligt integreret del af hele sundhedsvæsenet på tværs af diagnoser og sektorer.

Dette er nødvendigt for at sikre tilgængelig palliativ indsats for det stigende antal mennesker med livstruende sygdom, uanset om de opholder sig i eget hjem, plejehjem, hospice, hospital, fængsel eller på gaden.

Det handler med andre ord om fokus på lindring af mennesker med livstruende sygdomme, og det er netop hvad Dansk Selskab for Palliativ Medicin (DSPaMs) fremlægger i visionsdokumentet: ”National strategi for lindring af patienter med livstruende sygdomme” (2024).

Formand for Dansk Selskab for Palliativ Medicin Emma Helledie har sammen med selskabets næstformand Anette Hygum og professor Mogens Grønvold haft møde med Folketingets Sundhedsudvalg for at præsentere visionsdokumentet.

Og ud fra hvad trioen har delt med os andre, så forlyder det på de sociale medier, at Sundhedsudvalget tog godt imod repræsentanterne fra Dansk Selskab for Palliativ Medicin og ikke mindst tog udvalget godt imod budskaberne, som med Emma Helledie’s ord i bund og grund handler om at livet skal være værd at leve – også med livstruende sygdom.

Lad os se nærmere på selve visionsdokumentet, sådan som skriftligt præsenterer sig.

I visionsdokumentet fremhæver Dansk Selskab for Palliativ Medicin til indledning Sundhedsstyrelsens definition af den palliative indsats (2017):

”Den palliative indsats har til formål at fremme livskvaliteten hos patienter og familier, som står over for de problemer, der er forbundet med livstruende sygdom, ved at forebygge og lindre lidelse gennem tidlig diagnosticering og umiddelbar vurdering og behandling af smerter og andre problemer af både fysisk, psykisk, psykosocial og åndelig art” (jf. Anbefalinger for den palliative indsats, Sundhedsstyrelsen 2027).

Dansk Selskab for Palliativ Medicin pointerer i forlængelse heraf, at palliativ indsats både er diagnose- og aldersuafhængig (gælder også børn), og at den tilstræber at lindre fysisk, psykisk, social og eksistentiel lidelse, der skyldes livstruende sygdom.

Palliativ indsats fokuserer på at være evidensbaseret og på at forbedre patientens og de pårørendes oplevelser i den svære situation, det er at leve med livstruende sygdom.

Indholdet af den palliative indsats bestemmes af hvilke palliative behov, patienten og de pårørende oplever, samt hvor langt patienten er i sit sygdomsforløb.

Palliativ indsats er ikke et alternativ til øvrig behandling, men bør være en integreret del af den samlede sundhedsfaglige indsats, og det skal understreges, at den palliative indsats ikke kun anvendes ved livets afslutning.

Palliativ indsats understøtter patientens selvbestemmelse i forhold til ønsker for behandling og pleje i et sygdomsforløb ved at sætte fokus på, hvad der giver mening og har værdi for det enkelte menneske.

Palliativ indsats fører til mere effektiv behandling af symptomer og til mindre behandling rettet mod sygdommen i den sidste del af livet, hvilket medfører forbedret livskvalitet og færre bivirkninger og indlæggelser.

Rigsrevision beskriver i 2020, at mange mennesker trods komplekse palliative behov ikke har adgang til den specialiserede palliative indsats.

Centralt står udfordringen i at skabe et velfungerende samarbejde mellem de mange aktører, som patienterne og deres pårørende kommer i kontakt med i løbet af et sygdomsforløb.

Dansk Selskab for Palliativ Medicin mener, at der er behov for fokuseret investering og engagement for at gøre palliativ indsats til en naturligt integreret del af hele sundhedsvæsenet på tværs af diagnoser og sektorer.

Dette er nødvendigt for at sikre tilgængelig palliativ indsats for det stigende antal mennesker med livstruende sygdom, uanset om de opholder sig i eget hjem, plejehjem, hospice, hospital, fængsel eller på gaden.

Intentionen med visionsdokument er for Dansk Selskab for Palliativ Medicin at beskrive nogle af de skridt, der vil være nødvendige at tage organisatorisk, uddannelses-, forsknings- og udviklingsmæssigt for at sikre palliativ indsats af høj kvalitet.

Visionsdokumentet fra Dansk Selskab for Palliativ Medicin er delt i syv hovedtemaer:

1. At styrke den palliative sundhedsfaglighed til patienter med palliative behov, uanset om de opholder i eget hjem, på hospitaler, plejehjem, hospice, fængsel eller på gaden

2. At sikre velfungerende intra- og tværsektorielt samarbejde

3. At understøtte patienter og deres pårørende, så de får de optimale forudsætninger for at træffe valg i overensstemmelse med deres værdier og ønsker

4. At styrke den palliative indsats i primærsektoren: Hjemmepleje, hjemmesygepleje, almen praksis, plejehjem og andre kommunale tilbud

5. At give sundhedsprofessionelle tilstrækkelig uddannelse i palliativ indsats

6. At anvende kvalitetsindikatorer systematisk til at understøtte kontinuerlig læring og forbedring

7. At finansiere forskning i palliativ indsats på højt internationalt niveau

Hvert hovedtema i dokumentet omfatter beskrivelser af de vigtigste udfordringer og løsningsforslag.

”Du er betydningsfuld, fordi du er dig. Du er vigtig indtil det sidste øjeblik af dit liv – vi vil gøre alt, hvad vi kan for at hjælpe dig til ikke kun at dø fredeligt, men også til at leve indtil du dør”.

Jf. Cicely Saunders (1918-2005), grundlæggeren af den moderne hospicebevægelse og palliative indsats.

Litteratur:

DSPaMs visionsdokument 2024 “National strategi for lindring af patienter med livstruende sygdomme” – DSPaM | Dansk Selskab for Palliativ Medicin
www.sst.dk/da/sygdom-og-behandling/~/media/79CB83AB4DF74C80837BAAAD55347D0D.ashx
www.rigsrevisionen.dk/Media/637830383760074804/SR1819.pdf
dsr.dk/fag-og-udvikling/sygeplejersken/arkiv/sygeplejersken-2010-9/doeden-skal-moedes-vaerdigt/
DSPaM | Dansk Selskab for Palliativ Medicin

Vær på forkant med Danmarks nye værdipolitiske tænketank.