Det er ingen hemmelighed, at mange danskere interesserer sig helt ufattelig lidt for EU-politik. Selvom danske medier måske / måske ikke er bedre end i flere andre lande, er EU-stoffet meget sjældent dét, der prioriteres eller optager hverken redaktører, læsere, lyttere – eller politikere.

Det gælder også for mange borgerlige. Og selv ihærdige forsøg på at iværksætte større, tværeuropæiske debatter om unionens fremtid har det med at falde lidt til jorden i mediebilledet eller kun blive dækket af lidt mere perifere medier og ikke de helt store, nationale af slagsen.

Og det er i grunden både skørt og ærgerligt. Skørt, fordi EU i dag udgør en politisk kraft af enorm rækkevidde og med kæmpe indflydelse på samfundets indretning og udvikling. Der er nærmest ikke det politiske område, som EU ikke har eller forsøger at få indflydelse over og mulighed for at regulere eller påvirke, og på nogle områder fylder regler, der på den ene eller anden vis har sin afstamning i det europæiske, politiske maskinrum, nærmest mere end regler, som Folketinget har sagt ja til.

Og ærgerligt, fordi EU er en guldgrube af politiske intriger, stormagtspolitik, vilde historier, byzantinske beslutningsgange og gakkede politikere fra det hele kontinent. Altså alt det, der for mange faktisk gør politik bare en lille smule spændende.

Morten Jarlbæk Pedersens artikel om borgerlig EU-politik i Årsskriftet Critique.

Længere forsknings- eller formidlingsartikel
Årsskriftet Critique
16/10/2024
Link

Vær på forkant med Danmarks nye værdipolitiske tænketank.