I forvalterens perspektiv – hvidbog om udgivelser
I forvalterens perspektiv
Hvidbog om udgivelser
Det er en afgørende del af Tænketanken Prospekts arbejde – også i projektet ’I forvalterens perspektiv’ om den grønne dagsorden – at alt produceret viden i form af kommentarer, analyser og udgivelser kommunikeres ud til den brede offentlighed via trykte og elektroniske medier. Således sikres, at Tænketanken Prospekts arbejde når ud til flest mulige og medvirker til at kvalificere den brede idé- og samfundsdebat.
I forvalterens perspektiv – den grønne dagsorden
Ny projektkonsulent med fokus på klima og bæredygtighed i Tænketanken Prospekt
Vi må have en skitse til en grøn etik: Naturen er ikke kun et middel, men et mål i sig selv
I forvalterens perspektiv – en skitse til en grøn etik
Omfattende og indgribende
Skoven som attraktion
Nyt notat fra Tænketanken Prospekt: Håb bør erstatte frygt i klimaretorikken for at fremme handling
Vi må gå fra dystopi til håb. Sådan kan positiv retorik forandre klimadebatten
Podcast fra frygt til handling
Podcast hvad vil vi med den grønne omstilling
–
I forvalterens perspektiv – den grønne dagsorden
www.taenketankenprospekt.dk/2024/01/19/i-forvalterens-perspektiv-den-groenne-dagsorden/
”Det handler ikke kun om dig. Det handler (også) om alle andre end dig. Det handler om generationer af mennesker – et bånd mellem de døde, de levende og de endnu ufødte. Og ud af dette generationsbånd er der en forståelse af at være en del af noget større, af et forpligtende fællesskab, som fordrer en dybere ansvarlighed”, udtaler direktør Søren Peter Hansen ved præsentationen af et nyt projekt om den grønne dagsorden.
Tænketanken Prospekt arbejder i Programmet for etik og værdibaseret udvikling for at fastholde en etisk refleksion som udgangspunkt for en værdibaseret samfundsudvikling.
I dette program arbejder Tænketanken Prospekt også bredt med bæredygtighed, den grønne dagsorden, den grønne omstilling, blandt andet ud fra et forvalter-perspektiv, der udspringer af førnævnte generationsbånd og forbundetheden mellem mennesker og jorden.
Dette perspektiv handler om at finde den rette balance, at arbejde for at menneskers nuværende mål og levevis ikke bliver på bekostning af kommende liv og arter.
Pressemeddelelse
Ritzau
19/01/2024
Link
—
Ny projektkonsulent med fokus på klima og bæredygtighed i Tænketanken Prospekt
www.taenketankenprospekt.dk/2024/01/15/ny-projektkonsulent-med-fokus-paa-klima-og-baeredygtighed-i-taenketanken-prospekt/
Tænketanken Prospekt fortsætter med at udbygge sin medarbejderstab. Nu med en ny projektkonsulent inden for klima og bæredygtighed.
Tinna Stengaard, der er cand.mag. i filosofi og litteraturhistorie, er i det kommende år tilknyttet som projektkonsulent i Tænketanken Prospekt inden for ’Programmet for etik og værdibaseret udvikling’.
Tinna Stengaard arbejder ellers som selvstændig konsulent med strategisk forretningsudvikling på et værdibaseret fundament. Derudover er hendes arbejdsområder kommunikation, konceptudvikling, rådgivning, workshops og udviklingsforløb med fokus på kerneværdier som styringsredskab til at udvikle bæredygtige forretninger – menneskeligt, miljømæssigt og økonomisk.
Og det er netop i den sammenhæng, at Tinna Stengaard sammen med Søren Peter Hansen i det kommende år vil forsøge at opridse nogle af de væsentligste elementer i en bæredygtigheds-etik, en grøn etik, via en folkelig samtale.
Pressemeddelelse
Ritzau
15/01/2024
Link
—
Vi må have en skitse til en grøn etik: Naturen er ikke kun et middel, men et mål i sig selv
www.taenketankenprospekt.dk/2024/03/14/vi-maa-have-en-skitse-til-en-groen-etik-naturen-er-ikke-kun-et-middel-men-et-maal-i-sig-selv/
Vi er fælles med al natur om naturens måde at være på, at leve på. Derfor bør vi tilstræbe en afbalanceret omgang med naturen, hvor vi bliver, hvad vi er sat til at være: forvaltere.
I forvalterens perspektiv står vores behov ikke ensidigt i centrum. Sådan skriver Søren Peter Hansen.
Kronik
Kristeligt Dagblad
14/03/2024
Link
—
I forvalterens perspektiv – en skitse til en grøn etik
www.taenketankenprospekt.dk/2024/08/08/i-forvalterens-perspektiv-en-skitse-til-en-groen-etik/
Den grønne dagsorden rummer mange forskellige elementer så som klima, energi, miljø, biodiversitet, landskaber, steder og natur. Og i forhold til det sidste skrev K. E. Løgstrup en sprogfilosofisk bemærkning i ’Norm og spontaneitet’ (1972), at det kan lægge den tanke nær, at ordet natur oprindeligt betyder den ikke-menneskelige natur, så når det bruges om den menneskelige natur er det i overført betydning. Men det er nok ikke tilfældet. Ordet natur har snarere en oprindelig betydning, fælles for den ikke-menneskelige og menneskelige natur.
Således er der i det følgende tale om et fælles udgangspunkt for den ikke-menneskelige og menneskelige natur. Og som del af naturen har vi hver især mulighed for medfølelse med den. På godt og ondt.
—
Omfattende og indgribende
www.taenketankenprospekt.dk/2024/08/15/omfattende-og-indgribende/
”Giv os en grøn omstilling, der ikke for alvor gør ondt på landbruget eller samfundets pengepung”.
Det var opgaven – nærmest en gordisk klimknude – for en ekspertgruppe, der blev nedsat af regeringen i februar 2021 med den opgave at udarbejde et forslag til en grøn skattereform, som vil bidrage til at nedbringe udledningen af drivhusgasser i Danmark, herunder fra dansk landbrug.
En svær opgave. Nogle vil mene at det er en næsten umulig opgave.
—
Skoven som attraktion
www.taenketankenprospekt.dk/2024/08/16/skoven-som-attraktion/
Vores forhold til naturen er svækket, eftersom den er blevet funktion og idé. Noget, vi kan bruge til at skabe oplevelser og minder i, eller som kan hjælpe os til at mærke os selv. Naturen kan lindre de syge, siger forskningen, og der findes terapihaver, der er åbne for alle til restitution, når de ikke bliver brugt af kommunens antistress-forløb.
Den klassiske sondring mellem den autentiske natur og den kunstige kultur kan forekomme temmelig opstyltet, ikke mindst steder som Danmark, hvor naturen altid er et både-og. Som borgere i et af verdens mest opdyrkede lande er det kun forståeligt, at naturen – altså den ægte, skønne og uopdyrkede – tiltrækker.
—
Nyt notat fra Tænketanken Prospekt: Håb bør erstatte frygt i klimaretorikken for at fremme handling
www.taenketankenprospekt.dk/2024/11/14/nyt-notat-fra-taenketanken-prospekt-haab-boer-erstatte-frygt-i-klimaretorikken-for-at-fremme-handling/
Gennem de seneste år har dommedagsretorik præget kommunikationen om klimaet, hvilket det konservative klimasikringsudspil tydeligt stadfæstede. Her var der ingenlunde sparet på skræmmebillederne, og selv på banneret bag partiformanden var ordet katastrofe skrevet med store, fede bogstaver. Men gør det noget godt? Virker de dramatiske vendinger og ord skrevet med versaler efter intentionen?
Tinna Stengaard belyser i notatet, hvordan netop denne skrækindjagende retorik i det kollektive mindset mere skaber frygt, som lammer, i stedet for at fremme lysten til handling.
”Vi må derfor huske på og forstå, at vores, politikernes og meningsdanneres ord har stor magt. Når vi fylder samtalen med dommedagsretorik, kvæler vi håbet. Håbet er ikke en passiv forventning; det er det brændstof, der driver os til at tage handling,” forklarer Tinna Stengaard.
Pressemeddelse
Ritzau
14/11/2024
Link
—
Vi må gå fra dystopi til håb. Sådan kan positiv retorik forandre klimadebatten
www.taenketankenprospekt.dk/2024/11/26/vi-maa-gaa-fra-dystopi-til-haab-saadan-kan-positiv-retorik-forandre-klimadebatten/
Klimadebatten præges af skræmmende sprogbrug, der beskriver klimakrisen som en uundgåelig katastrofe. Men hvad betyder denne dystopiske retorik for vores vilje og evne til at handle?
Vidste du, at ”klimakrise” er det ord, der hyppigst bliver brugt til at beskrive klodens tilstand? Vidste du også, at stadig flere opponerer mod ordet, da det i deres øjne udvander vores forståelse af situationens alvor og underminerer den trussel, vi står over for. Men måske er ordet ikke så slemt endda – det vender jeg tilbage til.
Lad os begynde ved FN’s generalsekretær, António Guterres, som understreger, at æraen for den globale opvarmning er slut. Nu er vi i tidsalderen for den globale opkogning.
Vi behøver ikke tage over grænsen for at få mulighed for at lægge ører til dommedagsord. Herhjemme bruger Rød-Grøn Ungdom ord som ”klimakatastrofe” og ”klimakollaps”, og den politiske scene er fyldt godt op med udtalelser som ”livet, som vi kender det, er slut”, og ”bagtæppet for klimapolitikken er mere dystert end nogensinde før”.
Projektkonsulent Tinna Stengaard i Kristeligt Dagblad.
Kommentar
Kristeligt Dagblad
26/11/2024
Link
—
Podcast fra frygt til handling
www.taenketankenprospekt.dk/2024/11/15/fra-frygt-til-handling-vi-skal-aendre-klimadebattens-sprog/
I denne uges Politik med Prospekt taler Tine Obel med Tinna Stengaard om hendes notat “Når klimaets sprog lammer”. De diskuterer, hvordan hård klimaretorik kan skabe frygt og handlingslammelse, og hvorfor politikerne bør skrue ned for dommedagsstilen – også på bannerne bag formanden – og i stedet bruge et sprog, der inspirerer til handling og håb.
—
Podcast hvad vil vi med den grønne omstilling
www.taenketankenprospekt.dk/2024/11/29/hvad-vil-vi-med-den-groenne-omstilling/
Hvad vil vi egentlig med den grønne dagsorden? Hvordan sikrer vi den grønne tråd og insisterer på, at de grønne samtaler, idéer og visioner omsættes til konkrete, bæredygtige handlinger, der gør en reel forskel?
Det – og meget mere – taler kommunikationschef Tine Obel om med direktør for Tænketanken Prospekt Søren Peter Hansen i denne uges Politik med Prospekt. Vi ser også tilbage på vores konference i projektet “I forvalterens perspektiv.”
—