Mistrivsel blandt unge skal tages alvorligt – på trods af forskernes uenighed og ventetiden på Trivselskommissionens anbefalinger

Inden længe præsenterer Trivselskommissionen sine anbefalinger, der skal understøtte børn og unges trivsel, myndiggørelse og livsmod. Men det er afgørende, at kommissionen overvejer, hvordan den bruger sin taletid og sikrer en afbalanceret fortælling. Grunden er såre simpel:
Vi må undgå at lade os overvælde af et ensidigt billede af, hvor dårligt næste generation har det – for virkeligheden er altid mere kompleks.
Det viser et nyt notat fra Tænketanken Prospekt, skrevet af Alexander Sokol, ph.d. og rådgiver. Notatet illustrerer, hvordan forskere når til modsatrettede konklusioner om mistrivselskrisen – og hvorfor dette bør være i fokus.
Et eksempel er de danske forskere Lars Qvortrup og Karen Wistoft, der tilbage i august 2024 vurderede, at mistrivselskrisens omfang er overvurderet. Dette står i skærende kontrast til psykologen Jonathan Haidt, der i bogen Den ængstelige generation argumenterer for det helt modsatte. Hvis forskerne er uenige, hvordan skal vi som samfund så forholde os – og måske især inden længe, hvor samtalen om de unge vil tage fart?
Pressemeddelse
Ritzau
27/01/2025
Link