De unge er okay – måske

Har udbredelsen af smartphones og sociale medier omkodet børn og unge til en generation af ængstelige neurotikere, med en epidemi af psykisk lidelse og mistrivsel til følge? Eller har forskere og aviser bedrevet alarmisme ved at mistolke forskningsresultater og fremhæve de få, men markante eksempler på mistrivsel?
Den efterhånden verdensberømte amerikanske psykolog Jonathan Haidt postulerede førstnævnte i bogen Den ængstelige generation, mens de to danske forskere Lars Qvortrup og Karen Wistoft i deres bog Trivsel og mistrivsel vurderer, at den almindeligt kendte offentlige sandhed om en omfattende mistrivselskrise er stærkt overdrevet.
Både Haidt, Qvortrup og Wistoft er erfarne forskere med dyb viden på deres områder, der har skrevet bøger med omhyggelige, saglige argumenter baseret på store mængder forskningsmateriale.
Det er derfor bemærkelsesværdigt, at de når frem til så diametralt modsatte konklusioner, og uanset om man er forælder eller blot bekymret borger, kan man stå tilbage med en følelse af rådvildhed. Dette er en alvorlig sag, for som Qvortrup og Wistoft fremhæver, så kan det få store konsekvenser, hvis vi tager fejl om unges trivsel.
Hvis der er en mistrivselskrise, og den er opstået af de sociale mediers hastige udbredelse, så er det essentielt, at vi handler for at bekæmpe den. Men hvis der ikke er en krise, eller den ikke har at gøre med anvendelse af sociale medier, så risikerer vi at bekrige falske fjender med kræfter, der kunne være kommet andre til gode – herunder andre børn og unge.
Tidsskriftsartikel
Årsskriftet Critique
10/02/2025
Link