Dyd – oprids af en værdibaseret samfundsorden – Alexander Sokol

Hvordan er man et ordentligt menneske? Hvad er det gode liv, og hvordan realiserer man det i et moderne samfund, hvor der er frit valg på alle hylder? Dette er store spørgsmål, som mange tumler med i dag, hvor alle lige fra psykologer, filosoffer og selvhjælpsterapeuter giver deres besyv med.
Men måske har spørgsmålene i virkeligheden at gøre med noget, vi som samfund har glemt. Ja, måske handler det hele faktisk ikke om dig, men om os. Og måske er det, vi har glemt, i virkeligheden dyderne.
I antikkens filosofi var det nemlig dyderne, som var det gode livs byggesten. Og den konklusion er faktisk blevet genfundet i moderne filosofi. I denne bog tager Alexander Sokol os med på en rejse fra antikkens og til den moderne dydsetik.
Han undersøger filosofiens bud på, hvilke dyder, der er forudsætningen for et godt liv, og viser, hvor langt videre det tyvende århundrede har taget dydsetikken.
Han spørger også om, hvordan vi nåede dertil, at alt er lige godt og alt derfor kan være lige meget – og viser, at kilden til problemet er den moderne, liberale værdineutrale stat.
Men hvis den skal laves om, hvordan ser et samfund og en stat, som baserer sig på og fremmer karakterdyd, så i det hele taget ud?
Alexander Sokol (f. 1983) er uddannet cand.scient. i matematik samt ph.d. i statistik fra Københavns Universitet, arbejder i forsikringsbranchen og er rådgiver i Tænketanken Prospekt med ansvar for dydsetik.
Bogen kan forudbestilles her.