Kun 1 ud af 5 ved hvad aktiv dødshjælp er
Af Søren Peter Hansen
Lægeforeningen fremlagde i juni 2024 resultatet af en undersøgelse hvor man havde spurgt danskerne om aktiv dødshjælp.
Kun én ud af fem ved rent faktisk, hvad aktiv dødshjælp er. Knap 20 procent kan med andre ord svare på hvad aktiv dødshjælp er.
De fleste forveksler lovlige behandlingsformer med aktiv dødshjælp.
Folketingets medlemmer diskuterer muligheden for at indføre aktiv dødshjælp i Danmark. Eller rettere sagt: politisk har regeringen trods udtalelser om aktiv dødshjælp fra flere aktører, herunder fra såvel Det etiske Råd som Tænketanken Prospekt, valgt at nedsætte et ’mærkeligt’ udvalg, der skal komme med et refleksionsoplæg om en mere værdig død.
Det første udkast fra udvalget vidner om et bestillingsarbejde. Regeringen har haft fokus på, et stort flertal af danskerne umiddelbart er for aktiv dødshjælp.
Lægeforeningens undersøgelse viser dog, at det er de færreste, der egentlig ved, hvad aktiv dødshjælp omfatter.
Så store omfattende ændringer i vores samfund kræver, at alle ved, hvad de siger ja til. Vi skal kort sagt være sikre på at vi hver og en forstår, hvad vi siger ja til og hvilke konsekvenser det kan have.
Dem, der frygter at ende livet i smerte eller uden tilstrækkelig omsorg, kan man allerede i dag hjælpe inden for gode og trygge sundhedsfaglige rammer.
Hvis det ikke er tilfældet, så skyldes det manglende ressourcer.
Det folkelige spørgsmål er derfor om politikerne har prioriteret de nødvendige ressourcer til lindrende behandlingstilbud og muligheder for at leve værdige liv til det sidste.
Vi kan vel ret hurtigt blive enige om at værdig hjælp er noget ganske andet end dødshjælp.
Når det er sagt skal der ikke herske nogen tvivl om at spørgsmålet om en eventuel lovliggørelse af aktiv dødshjælp er et komplekst spørgsmål med mange nuancer. Vi har stadig en større politiske debat til gode, som definerer, hvad det her handler om.
Det kan godt være, at statsministeren sparkede gang i en debat, da hun brugte en del af sin tale på folkemødet i 2023 på at tale om aktiv dødshjælp.
Men der er langt fra det til en langvarig politisk debat, hvor mange forskellige synspunkter bliver belyst, som vi har haft om andre politiske emner.
Samtidig giver en meningsundersøgelse med et enkelt ja/nej-spørgsmål til aktiv dødshjælp et unuanceret billede.
Mange – også blandt politikerne – ved ikke, hvor meget man allerede kan gøre med for eksempel smertelindring i dag.
Virkeligheden er jo ikke sådan, at det er aktiv dødshjælp eller ingenting.