Populismen giver hovedbrud rundt omkring i de vestlige hovedstæder. Her skal man ikke kun overveje, hvordan man vil håndtere et USA, hvis øverste ledelse synes opsat på at vende op og ned på institutionerne, men også forholde sig til, at de populistiske partier buldrer frem i Europas kernelande.

Ved europaparlamentsvalget var det 43 procent i Frankrig, 42 procent i Italien, 38 procent i Polen, og i Østrig, Belgien og Holland henholdsvis 30, 27 og 23 procent. Og det er i øvrigt bare højrepopulismen, dertil kan man lægge systemkritikken fra venstre og det overvældende antal sofavælgere, der har vendt ryggen til alt andet end Netflix.

Man kan indimellem få den tanke, at folk som jeg selv – altså overmåde veluddannede og selvovervurderende typer fra den kreative klasse – sidder og nyder den gode frokost og den dejlige udsigt på et dige, som er vel i færd ved at blive spist af havet. Og man kan også få yderligere den tanke, at hvis det hele en dag skvatter sammen, så er vi, trods alle vores meritter, de sidste til at forstå, hvad der har ramt os.

Den mistanke bliver ikke svækket, når man har læst sociologen Johannes Andersens velgørende og informative bog ‘Fra en anden verden – Den nye elites politiske værdier og perspektiver’.

Christian Egander Skov har anmeldt Johannes Andersens nye bog.

Anmeldelse
Altinget
22/11/2024
Link

Vær på forkant med Danmarks nye værdipolitiske tænketank.