Hvidbog om den grønne dagsordens emner
I forvalterens perspektiv
Hvidbog om den grønne dagsordens emner
Tænketanken Prospekt har i projektet ’I forvalterens perspektiv’ i 2024 indsamlet holdninger om den grønne dagsordens emner blandt en række ungdomspolitiske organisationer
Den grønne dagsordens emner
1. Klima
2. Energi
3. Miljø
4. Natur
5. Landskab
6. Steder
7. Skov
8. Hav
9. Biodiversitet
10. Andet
—
Ad. 1) Klima
Konservativ Ungdom
Den mest effektive måde at mindske CO2-udledning på, er at gøre den til et økonomisk konkurrenceparameter for virksomheder. Derfor har verdens førende økonomer foreslået en ensrettet beskatning af CO2, som den billigste måde at reducere drivhusgasser. På den måde vil de virksomheder, der er bedst til at reducere deres CO2 vinde konkurrencen. Vi mener, at det skal være prismekanismen og markedskræfterne der skal drive den grønne omstilling frem. Dette vil i praksis betyde at den CO2- intensive produktion vil blive relativt dyrere, mens den mindre CO2-intensive produktion bliver billigere, hvilket vil øge efterspørgslen på den grønne opstilling. Provenuet fra skatteindtægten tilfalder ikke staten, men tilbageføres til virksomheder og husholdninger, så der ikke sker en skattestigning. Samtidig skal vi ved en grøn afgiftsreform fjerne alle subsidier og al dobbeltregulering.
—
Venstres Ungdom
I overensstemmelse med anbefalingerne fra det internationale klimapanel skal indsatsen for at
modvirke den globale opvarmning styrkes hurtigst muligt. Det kræver et stærkere internationalt
samarbejde, og at vi indgår i store forpligtende europæiske og internationale aftaler. Vi skal i
Danmark, ligesom i resten af den vestlige verden, gå forrest i den grønne omstilling. Vores velstand
gør, at vi har potentialet til at udnytte vores ressourcer på bedst mulig vis for at fremme grøn
omstilling samtidig med teknologisk- og økonomisk udvikling. Ved at sikre en grøn omstilling i
samspil med vækst og velstand kan vi gøre Danmark til et foregangsland til inspiration for resten af
verden. En mere bæredygtig verden kræver, at hele verden tager ansvar.
Vi har alle et fælles ansvar for den grønne omstilling, og det er derfor vigtigt, at borgerne
føler medansvar og spiller en aktiv rolle. Dette skal gøres ved at konkurrenceevnen sikrer en
markedsbaseret og samfundsøkonomisk fornuftig klimaløsning, og ved at man selv betaler for den
udledning, man pådrager kloden. Vi anser også lokal forankring for at være et bærende element
i udviklingen. Samtidig skal politiske reformer, hvor vi følger Det Økonomiske Råds anbefalinger,
danne grobund for, at det er attraktivt for både enkeltindivider og virksomheder at træffe
bæredygtige valg.
—
Liberal Alliances Ungdom
I Liberal Alliances Ungdom mener vi at Danmark skal udlede 70 % mindre CO2e i 2030 og at Danmark i 2050 skal være CO2e neutrale ift. 1990-niveauet. Dette mener vi, selvom Danmarks udledning ikke er særlig stor, sammenlignet med hele verdens udledning, at vi har et ansvar for, da udledningen af drivhusgasser ikke er begrænset af landegrænser.
I Liberal Alliances Ungdom er mennesker og natur ikke modsætninger men en del af en helhed. Vi har alle et ansvar for, at vi afleverer en bedre verden til den næste generation, end vi overtog fra den forrige. Vi skal beskytte kloden, derfor mener vi også, at Danmark skal opfylde målet om at reducere udledningen af CO2e med 70 % i 2030, og være CO2e neutrale i 2050, i forhold til 1990-niveauet. Disse mål må dog ikke ske på bekostning af den menneskelige fremgang og udvikling. Vi er overbeviste om, at den følelsesbaserede tilgang i dag, fører til kortsigtet symbolpolitik snarere end langsigtede løsninger. Løsningen er ikke i modstrid med teknologisk, økonomisk og menneskelig udvikling, men en konsekvens deraf.
Regeringen og folketingets opgave er at sætte rammerne for samfundets udvikling, bidrage med klare mål og gøre det så let som muligt at nå disse mål, men udover det, skal de lade samfundet om at bidrage med midler og langtidsholdbare, konkrete løsninger. Vi stoler desuden på markedskræfterne og menneskets evne til at skabe store resultater og fremskridt, hvis det får lov.
—
Unge Moderater
Unge Moderater mener, at reguleringer, der står i vejen for den grønne omstilling, skal fjernes. Det er muligt at finde store muligheder for effektivisering og klimavenlige tiltag i forsyningsområdet.
Myndighedernes organisering er en barriere for den grønne omstilling, da ansvaret er fragmenteret og fordelt på 13+ styrelser og ministerier, der hver især arbejder mod egne mål, ifølge en rapport om sektorkobling fra EWII, udgivet i september 2021. Et eksempel på ineffektivitet grundet reguleringsbarrierer, er at spildevandsselskaber i dag ikke har et incitament til at udvinde energi fra spildevandet i form af f.eks. biogas, da det modregnes i indtægtsrammen. Der spildes i Danmark dermed ca. 50MW, hvilket svarer til en mindre el-patron på et kraftværk, der bare bliver udledt til miljøet, alene grundet reguleringer og administrativ ineffektivitet.
Unge Moderater mener, at der skal indføres et CO2-mærke på produkter, såsom fødevarer og tøj, der angiver, hvor skadelig en effekt produktet har på klimaet. Danskere skal vide, hvornår de bidrager til et bæredygtigt samfund. Ved at oplyse i flere hverdagssituationer kan vi kollektivt ændre vores forbrugsvaner i en grønnere retning.
Dansk Folkepartis Ungdom
I DFU ser vi den grønne omstilling med realistiske briller. Det betyder ikke, at vi ikke er ambitiøse, men mere at vi anerkender at vi ikke kan forbyde benzin-og dieselbiler i morgen. Derfor foreslår DFU at man indfører en klimamærkning på fødevare, så forbrugeren får de bedste muligheder for at kunne tage et klimavenligt valg. Dertil er DFU åbne overfor, at man i landbruget får større muligheder for at dyrke GMO afgrøder, da dette er mere klimavenligt og man vil kunne maksimere fødevareproduktionen. Men også kloge tiltag som, at der skal gives en økonomisk gulerod, til boligejer, der ønsker at efterisolere deres ældre huse, da dette vil spare på varmeforbruget. Dette er både godt for klimaet og husejerens pengepung. Det er de kloge og smarte løsninger der tilsammen gør Danmark mere klimavenlige.
—
Ad. 2) Energi
Konservativ Ungdom
En ambitiøs og ansvarlig energipolitik er en essentiel del af den samlede løsning på de menneskeskabte klimaforandringer og den globale opvarmning. Derfor har Konservativ Ungdom en ambition om, at Danmark skal være forsynet med 100% vedvarende energi ved udgangen af 2030. En sådan omstilling af energisektoren er ambitiøs, men også realistisk og nødvendig.
For at opnå dette ønsker vi at omlægge de eksisterende kraftværker til biobrændsel, anlægge flere havvindmølleparker og solcelleparker, samt anlægge atomkraftværker der skal sikre en stabil, sikker og grøn energiforsyning. Ved at omlægge de eksisterende kraftværker til vedvarende energikilder sikrer vi, at der skabes en hurtig og naturlig integrering af de nye energiformer.
Danmark har nogle af de største og bedste vindmølle- og energivirksomheder i verden, hvorfor Danmark har favorable forhold for omstilling af energisektoren. Konservativ ungdom er af den overbevisning at udviklingen og implementering af de vedvarende energikilder bør bero på et privat initiativ drevet af tekniske og økonomiske fordele.
Konservativ Ungdom mener, at vores fremtidige klima, natur og miljø skal sikres gennem udviklingen af teknologiske løsninger, hvorfor vi fortsat skal støtte udviklingen af grønne teknologiske løsninger der er mere bæredygtige. Det kræver at staten investerer de nødvendige ressourcer til opkvalificering af både uddannelser og arbejdspladser.
Atomkraft er en nødvendighed for at Danmark kan nå vores klimamålsætning og samtidig sikre grøn energi uden nødvendigheden for vind eller sol. Atomkraft er en effektiv og økonomisk bæredygtig måde at producere elektricitet, som kan hjælpe med at sikre en stabil og forudsigelig energiforsyning. Dette vil øge vores uafhængighed af fossile brændsler, som kan være ustabile og gøre Danmark afhængige af udenlandske leverandører.
Danmark skal investere i moderne atomkraftteknologier som går ind for den højeste sikkerhed og reducerer risikoen for ulykker. Samtidig vil en investering i atomkraft skabe arbejdspladser og stor økonomisk vækst som kan øge Danmarks konkurrenceevne i verdensøkonomien. De forskellige investeringer skal fokuseres på forskning, udvikling, og opbygning af atomkraftværker samt sikkerhedskrav.
Hele verden er i disse tider ved at omstille sin energiproduktion til vedvarende energi. Det er godt, langsigtet og fornuftigt. Det er imod al sund fornuft at anvende gasledninger fra Rusland. Vi skal være selvforsynende og grønne i Europa. Konservativ Ungdom mener, at Nord Stream 2 ikke bør tages i brug. Europa skal ikke være afhængige af Rusland, og Nord Stream 2 bør derfor nedlægges.
—
Venstres Ungdom
I en fremtid hvor der skal produceres nok mængder af grøn energi til Danmarks behov, er det vigtigt,
at vi sikrer en energimæssig infrastruktur og stabil vedvarende forsyning, som kan håndtere det
fortsat stigende pres. Teknologien, vi kommer til at bruge, skal afgøres af de frie markedskræfter
og ikke af politisk smagsdommeri. På den måde vil vi gennem det frie marked komme til at få mere
vedvarende energi, samtidig med at det vil gøre os mindre afhængige af diktatoriske regimer.
—
Liberal Alliances Ungdom
I kampen for klimaet, er det vigtigt at vi ikke holder bestemte energikilder ude af den offentlige energiplanlægning, da vi ikke har råd til ikke at inddrage potentielle løsninger på klimakrisen i overvejelserne om hvordan vi udleder mindre CO2e. Derfor bør et bærende princip i Danmark være teknologineutralitet, så vi undgår at diskriminere energikilder, udelukkende på baggrund af mavefornemmelser og forældet teknologi. På den måde sikrer vi muligheden for at vi kan få den billigste, sikreste og bedste løsning på klimakrisen.
Vi bør tage et opgør med den forfejlede symbolpolitik fra tidligere tider, præget af “Atomkraft? – Nej Tak” og lignende ubegrundede kampagner. Vi mener, at forbuddet mod kernekraft er forældet og forfejlet og bør revurderes, for dermed som minimum at afskaffe forbuddet. Afskaffelsen af forbuddet er fundamentalt vigtig, da det selvfølgelig skal være de frie markedskræfter og ikke politiske mavefornemmelser, der afgør hvilke løsninger vi skal bruge. Vi mener desuden ikke, at staten bør negligere de teknologiske landvindinger på området, der kan ændre energimarkedet globalt. Vi ser med spænding på udviklingen og ønsker at fremme energikilderne ved at skabe ideelle rammevilkår for både fri forskning og fri konkurrence, uden subsidier.
Staten skal ikke favorisere eller subsidiere bestemte energiløsninger, hvortil de naturligvis ikke skal eje private energivirksomheder. Hertil bør de sælge deres majoritetsandel i Ørsted til private investorer – om det er PFA, Goldman Sachs eller Karsten Ree er underordnet. Hertil bør forsyningsnettet naturligvis udliciteres. Forsyningsnettet er en basal del af den danske infrastruktur, og kan sagtens varetages af en privat aktør. Vi skal dog naturligvis sikre, at områder der ikke er profitable, stadig får den nødvendige opkobling, hvortil vi stadig ser en udlicitering som den bedste løsning.
Det er konkurrenceforvridende og til skade for virksomheder, forbrugere og samfund, at politikere giver særregler og særlige støtteordninger, for derved at fremme bestemte produktionsformer eller energityper. Vi vil lade markedet råde, så der sikres et varieret udbud af både energi og produkter. De energityper og produktionsformer der har negative eksternaliteter underlægges naturligvis en tilsvarende afgift, hvilket sikrer kompensation for forureningen. Enhver form for støtte/tilskud til særlige energikilder skal afskaffes, hvad enten det er olie, vind eller opsætning af solceller.
Vi ønsker mere gennemskuelige elpriser for både forbrugere, virksomheder og producenter. Dette skal opnås ved at fjerne afgiften på ren energi. Desuden skal staten sætte afgifter på klimarelaterede negative eksternaliteter. Dette skal ske ud fra princippet om, at forureneren betaler. Samtidig er det vigtigt, at de CO2e afgifter der måtte være, er klart definerede, ensartet og flade, da det ellers bliver et uretfærdigt makværk af dimensioner at finde ud af, for den enkelte forbruger eller virksomhed.
—
Unge Moderater
Unge Moderater mener, at vi bør prioritere atomkraft som en mulig energikilde, dog må dette ikke ske på bekostning af sol- og vindenergi, som vi fortsat skal satse massivt på. Unge Moderater er åbne for et eventuelt samarbejde med andre EU-lande om at opføre fælles kraftværker andre steder end på dansk jord. Vi ønsker desuden at afskaffe forskningsforbuddet mod atomkraft.
Unge Moderater mener, at elnettet for fremtiden skal være mere fleksibelt og kraftigt udbygget. Danmark står over for udfordringer med spidsbelastninger i elnettet, hvilket fører til høje energipriser. Tyskland betaler til tider Danmark for at afbryde vindmølleparker på grund af overbelastning. Det er vigtigt at udnytte al grøn energi, men manglende forbrug i nærheden af produktionsstederne presser behovet for at udvide el-infrastrukturen til fjernere områder.
Unge Moderater mener at gøre det nemmere at oprette og deltage i lokale energifællesskaber, hvor lokalsamfund kan gå sammen om at opføre grøn energiproduktion i form af vindmøller eller solceller og dermed skabe en ny, grøn, andelsbevægelse.
Unge Moderater mener, at det skal være nemmere at godkende grønne energi- og infrastrukturprojekter, selvom det nogle gange vil ske på bekostning af natur i lokalområdet – vel vidende om, at meget mere natur skal beskyttes og genoprettes andre steder, end der mistes til vindmøller og havneudvidelser.
—
Dansk Folkepartis Ungdom
Danmark skal fortsætte med at være i superligaen inden for vedvarende energi. Vi skal investere mere i forskning i vedvarende energi og i, hvordan disse forhold eksekveres bedst muligt. Energisektoren leverer tusindvis af danske jobs, samtidig med at sektoren er med til at give Danmark en unik rolle i verden, når det kommer til klimaaftaler og reduktion af den globale opvarmning. Derfor ønsker vi at tilføre flere penge til udviklingen af vedvarende energi og forskningen inden for forskellige energikilder.
Vi skal altid forsøge at forske i billigere, mere effektive og renere energiformer. Her er A-kraft en unik mulighed. A-kraft bliver brugt af flere af vores nabolande, da energiformen er enorm billig for forbrugerne og ikke skader miljøet. Derfor skal Danmark bestræbe sig på benytte A-kraft som energikilde i fremtiden. Der skal derfor potentielt opføres atomkraftværker.
—
DD Ungdom
Vi skal øge produktionen af grøn energi, så vi i fremtiden kan forbruge ren energi med god samvittighed. Vi vil øge opsætningen af vindmøller og solceller – en teknologi vi i Danmark er blevet verdensmestre til. Vi skal samtidig være smerteligt bevidste om, vi ikke ødelægger den smukke danske natur og vores skønne lokalområder i den grønne omstillings navn. I DD-ungdom er vi opmærksom på, at nogle grønne tiltag kan medføre uønskede stoffer i naturen, såsom mikroplast. Det skal vi have fundet en løsning på.
Vores natur skærmes i dag af store solcelleparker, der har overtaget store dele af vores landbrugsarealer, og vores lokalbefolkning bliver ikke i tilstrækkelig grad hørt ved anlæggelse af store energiprojekter. I DD-Ungdom mener vi, at beboere altid skal have den fulde kompensation for grønne tiltag, der påvirker deres ejendomsværdi.
Vi synes, at solcellerne skal op på kommunale bygninger, og at vindmøllerne skal ud på åbent hav. Yderområderne skal ikke stå med hele læsset selv for den grønne omstilling, for det er dem, der vil opleve de største konsekvenser ved vedtagelser af CO2-afgifter og ved opsætningen af grønne tiltag. Derfor siger DD-Ungdom bl.a.
JA til grønne løsninger i storbyerne og til havs.
NEJ til kæmpevindmøller i Vadehavet og store solcelleparker.
Vi mener, at incitamentet til at vælge de grønne energikilder skal være større. Derfor går vi ind for lavere skatter og afgifter på bæredygtige energiløsninger, så danske familier og virksomheder får nemmere ved at omstille sig.
Danmark får i fremtiden brug for et styrket elnet. Det er en nødvendighed, hvis vi med sindsro skal imødegå den grønne omstilling. Ved en udbedring af elnettet medfølger også et stort potentiale for power-to-X-teknologien. Her produceres grønt brint ved elektrolyse, som kan bruges som brændstof.
I DD-Ungdom ønsker vi, at flere husstande i yderområderne skal væk fra de fossile varmekilder. Fjernvarmepuljen skal sættes op, og det skal være billigere for borgerne at blive koblet på fjernvarmenettet.
—
Ad. 3) Miljø
Liberal Alliances Ungdom
I dag er der ens gødningskvoter for hvor meget der må tildeles pr. hektar jord. Denne meget simple regulering er til skade for både landbrug og miljø, da den ikke tager højde for de specifikke områder der dyrkes på, hvilket har ført til, at jorden flere steder er blevet frataget mere energi end den er blevet tilført. Vi tror på, at en decentral og mere individuel løsning er det bedste for alle, både for jorden og jordbrugerne. Resultatet ved de nuværende gødningskvoter har været, at både kvaliteten og udbyttet er faldet markant. Derfor skal ligevægtsprincippet indfases, så hver landmand får muligheden for at dyrke jorden til fordel for både udbytte og miljø.
Vi regulerer i dag landbruget under helt særlige forhold, da der bliver kigget mere på, hvad der kommer ind i produktionen, end hvad der kommer ud. I Liberal Alliances Ungdom ønsker vi, at man skal betale for den gene man forårsager, være det sig gennem forurening eller andre faktorer. Man skal selvsagt ikke straffes for forureningen, men maksimere udbyttet for individet og samfundet, naturligvis med den naturlige regulering, at man betaler for de gener, man forårsager. Derfor skal afgifter og begrænsninger ikke pålægges selve produktionen, men snarere udbyttet, hvorved man kan vurdere, om der har været negative eksternaliteter. Det giver et stærkt incitament til at gøre landbruget mere produktivt, gøre og sprøjte i passende mængder samt udnytte energi mere effektivt. Dertil skal det naturligvis gøres både hurtigt og fleksibelt at få en miljø- og byggetilladelse så konkurrencen øges, til fordel for både samfundet og forbrugerne.
Unge Moderater
Unge Moderater mener, at retten til sundt og rent miljø skal indføres i den danske grundlov, ligesom i mange andre lande, som Norge, Frankrig og Schweiz. Det kunne have en ordlyd som artikel §112 i den norske grundlov.
Unge Moderater mener, at de som udleder mest CO2, skal betale mest i afgifter, hvorfor vi ønsker højere dieselafgift. Ifølge Klimarådet, udestår der et reduktionsbehov på 0.9-4 mio. ton CO2 for Danmarks mål om, at i 2025 reducere sine nationale drivhusgasudledninger med 50-54 procent. Diesellastbiler er underbeskattede, samt at der er en omfattende grænsehandel i Danmark, i en tid, hvor Tyskland øger dieselafgifterne. En forhøjelse af dieselafgiften med 0.53kr pr. liter kan, ifølge Skatteministeriet, medføre en reduktionseffekt på 0.5 millioner ton CO2 og dermed bidrage markant til 2025-målet. Hvis man eventuelt ønsker at kompensere ejere af dieseldrevne personbiler, kan man gøre det gennem en reduktion af udledningsafgiften på personbiler.
—
Ad. 4) Natur
Venstres Ungdom
Vi har alle et personligt ansvar for at værne om den natur, vi allerede har, og skal alle bidrage
til en mere cirkulær økonomi, hvor vi minimerer affaldsmængderne og genbruger og udnytter
de ressourcer, vi allerede har på bedst mulig vis. På den måde får vi også en mere bæredygtig
produktion til gavn for vores økosystem.
—
Liberal Alliances Ungdom
Dansk Naturfredningsforenings særstatus i klagesager skal ophæves, så de sidestilles med andre, lignende organisationer.
—
Unge Moderater
Unge Moderater mener, at det bør være muligt at handle med naturkvoter på EU-niveau.
—
Dansk Folkepartis Ungdom
Vi ønsker at skærpe kravene over for økologiske landbrug. Vi skal sikre, at når man vælger økologi, så kan man være sikker på, at fødevarerne er sprøjtefri. Derfor mener vi, at grænsen mellem et konventionelt og et økologisk landbrug skal øges. Derudover skal mængden af sprøjtemidler i det økologiske landbrug skæres betydeligt. Der skal bl.a. være ulovligt at sprøjte i vådområder, hvor sprøjtemidler kan sive ned i grundvandet. En landbrugsbedrift skal ikke have mulighed for at drive både økologisk og konventionelt landbrug. Her må man tage stilling som landmand. Forbrugernes tillid til det danske økologimærke skal vægtes højest, og derfor skal det være sikkert, at der ikke sker fejl internt på landbrugsbedrift.
Den danske natur har gennem generationer været en arv vi har givet videre, og det skal den blive ved med. Derfor ønsker DFU at der skal indføres flere nationalparker med urørt skov, hvor planter og dyrearter sjal boltre sig i. For at denne natur kan udfolde sig bedst muligt, ønsker DFU også at vindmøller kun skal stå på hav, da det kan ødelægge hele landskaber, og dertil er de også mest effektive på havet.
Det der er lige så vigtigt at kunne give videre til de kommende generationer, er grundvandet. Det er en unik ressource vi skal passe på, sammen med landmændene.
—
Ad. 5) Landskaber
Unge Moderater
Unge Moderater mener, at ny og mere ambitiøs politik på vådlægning af landbrugsjorder skal vedtages samt at implementeringen af politikken skal fremskyndes. Vådlægning af lavbundsjorder er et samfundsøkonomisk billigt klimatiltag med et stort CO2-reduktionspotentiale. Allerede vedtaget politik forventes ifølge Klimarådet at udtage ca. 38.000 hektar lavbundsjorder mellem 2021 og 2033 ud af et dyrket lavbundsareal på ca. 170.000 hektar.
—
Ad. 6) Steder
Liberal Alliances Ungdom
Vi mener, at man bør gentænke måden, hvorpå man i dag beskytter natur og miljø. Vi mener ikke, at statens miljøgenopretnings- og bevarelsesprojekter giver mest værdi for pengene. Vi er overbeviste om, at dette kunne klares bedre ved foretagsomhed og privat initiativ. Vi ønsker i højere grad end i dag at privatisere og udlicitere naturområder, skove og havet til private, investorer og virksomheder. De kan bedre end staten sikre både biodiversitet, dyrebestand samt ressourceeffektivitet.
—
Dansk Folkepartis Ungdom
I Danmark oplever vi oftere og oftere, at Danmark bliver ramt af storme, der efterlader store skader både på vores veje, borgernes huse og offentlige bygninger. Samfundet og staten bør tage et ansvar og hjælpe de borgere, som rammes af disse vejrforhold. Vi skal derfor investere massivt i kystsikring overalt i Danmark.
—
Ad. 7) Skov
Konservativ Ungdom
De danske skove er et nationalsymbol, der på mange måder må være en konservativ mærkesag. Skovene har og er en levende historie, der er uløseligt forbundet til den danske. Fra flådeeg til Kongeegen.
Det må være i en konservativ ånd at bevare disse levende vidnesbyrd for den danske historie – i endnu større omfang end tidligere. Derfor mener Konservativ Ungdom, at endnu mere af den danske skov skal totalfredes og dermed lade stå naturligt hen.
Al statsejet produktionsskov med høj naturværdi bør omlægges til urørt skov, så den står naturligt hen. Produktionsskov med lav naturværdi bør sælges fra til private lodsejere, og profitten bør bruges på at opkøbe skov- og naturområder med høj naturværdi.
—
Liberal Alliances Ungdom
I Liberal Alliances Ungdom ønsker vi at gøre mere for biodiversiteten i Danmark. Derfor mener vi, at alle skove, der ejes af staten, skal omlægges til urørt skov. Det mener vi, fordi det vil fremme biodiversiteten i Danmark og dermed imødekomme de udfordringer, vi står over for angående biodiversitetskrisen. Dette vil også betyde, at det ikke er muligt for staten at bedrive skovdrift på bekostning af miljøhensyn.
—
Ad. 8) Hav
Konservativ Ungdom
I Konservativ Ungdom tror vi på generationskontrakten, Derfor skal vi beskytte vores havbund, fiskebestand og kyster. De ekstensive skader der er pådraget på havbund og yngleforhold for maritimt liv igennem de seneste 100 år, skal genetableres og genoprettes, så fremtidige generationer har mulighed for at nyde det unikke danske naturliv, vi har langs vore kyster.
—
Liberal Alliances Ungdom
Staten skal desuden understøtte et andet aspekt af den private ejendomsret, nemlig privatisering af havet. Der er i udgangspunktet ingen forskel på land og vand – medmindre man er pirat eller fladfisk – hvorfor de alment gyldige argumenter for privat ejendomsret også bør gælde til havs. Det vil sikre et fornuftigt havbrug, ligesom det vil løse problemer med forurening, overfiskeri og deslige. Som på land er der naturligvis områder for hvilke der kan gælde undtagelser, men i udgangspunktet er det i både samfundet, ejernes, brugernes og havets bedste interesse, hvis den private ejendomsret gøres gældende til havs, for landbrug er ikke nødvendigvis grundlæggende bedre end vandbrug.
—
Unge Moderater
Unge Moderater vil forbyde at fiske med bundtrawl og andre bundslæbende redskaber i beskyttet hav. I den danske havplan fra juni 2023, står der at 30 procent af det danske havareal skal være beskyttet hav, herunder 10% strengt beskyttet, hvor alt kommercielt fiskeri er forbudt. Men i størstedelen af de resterede “beskyttede” områder, vil det stadig være tilladt at fiske med bundtrawl og andre bundskrabende redskaber.
Unge Moderater vil have, at der indføres målsætning om at reducere den årlige udledning af kvælstof til vandmiljøet med 20.000 tons. Danmark svigter naturen og de kommende generationer ved at fortsætte udledningen af store mængder kvælstof og fosfor til havet, der leder til algevækst og dermed iltsvind og kvælning af fisk, bunddyr og planter.
Unge Moderater vil have importtilladelsen til RGS Nordic tilbagetrukket, samt at enkeltstående tilladelser til grov forurening skal ophøre. Tankskibe fyldt med giftigt spildevand kommer sejlende fra Norge til Agersø Sund, hvor det bliver importeret af virksomheden RGS Nordic, som behandler det og lukker det ud i det sydlige Storebælt. Selv efter behandling på renseanlægget er det norske oliespildevand fyldt med miljøskadelige tungmetaller, tjærestoffer og andet kemi langt over grænseværdierne for, hvad vi normalt tillader at udlede i dansk hav.
—
Ad. 9) Biodiversitet
Venstres Ungdom
I Venstres Ungdom vil vi styrke biodiversiteten, sikre bæredygtig brug af vores ressourcer gennem
cirkulær økonomi og fremme udviklingen af nye teknologier, som skal være med til gøre al dansk
produktion mere bæredygtigt, naturvenligt og effektivt.
Det er vigtigt for Venstres Ungdom at vi beskytter og styrker vores natur og miljø. Vi skal give
de fremtidige generationer flere muligheder end vi selv har haft. Derfor skal vi også efterlade
en jord, som er i bedre stand, end vi selv har modtaget den. For at få en mere mangfoldig natur
og biodiversitet skal vi give naturen mere plads, lade den udfolde sig uden unødig menneskelig
indblanding og bekæmpe forurening.
—
Unge Moderater
Unge Moderater foreslår at indføre en biodiversitetslov i samme stil som vi har en klimalov. Der er brug for en lov, som fastsætter mål og rammer for den danske biodiversitetsindsats. Sådan en lov kan bidrage til at sikre, at de nødvendige og kritiske biodiversitetsindsatser igangsættes, overvåges og evalueres, så vores tab af biodiversitet kan vendes til en fremgang.
Formålet med sådan en lov ville være at sikre et tilstrækkeligt ambitionsniveau, sikre implementeringen af disse ambitioner, sikre videnskabeligt grundet rådgivning til politikere, samt igangsætte udviklingen af konkrete anbefalinger og rapporter vedrørende omstillingsveje til virksomheder, landbruget og regeringen. Loven bør tage afsæt i anbefalinger og forslag fra Biodiversitetsrådet.
Unge Moderater mener at den politiske prioritering og debat i endnu højere grad bør forholde sig til økosystemer, og hvad Danmark kan gøre for at modvirke effekterne på disse.
—
Ad. 10) Andet
Konservativ Ungdom
Elnettet er en uundværlig del af den grønne omstilling og fremtiden for Danmark. Elnettet er forældet og mangler kritisk investering. Elnettet skal nå et niveau som kan kapere det kraftigt stigende antal af hybrid- og elbiler. Elnettet er kritisk infrastruktur og en vigtig del af fundamentet i at forbedre vores muligheder for at have en god og effektiv omstilling.
Cirkulær økonomi er fremtidens økonomi. Det er ikke holdbart, at vi smider vores ressourcer væk efter de har været brugt. Jo flere gange vi kan anvende, eller bruge, de samme ressourcer, jo mere vækst kan vi skabe. Det er derfor vigtigt, at vi i Danmark genbruger så mange af vores ressourcer, som vi overhovedet kan. Det kræver, at vi implementerer en brugervenlig affaldssortering og at vores genbrugssystem aktivt tænkes ind i økonomien.
Konservativ Ungdom mener at landbrugsstøtten skal gøres grøn. Pengene der uddeles til landbruget skal prioriteres så det landbrug der er grønnest, og bedst for klimaet og miljøet, modtager flest penge og først. Der vil blive skabt en sund konkurrence i landbrugssektoren om hvem der kan være grønnest. Denne konkurrence vil sætte skub i den grønne omstilling, og være god for det danske landbrug, da vi har noget af det grønneste landbrug i verden. På lang sigt er det KU’s mål at landbrugsstøtten bør udfases, men på kort sigt kan den bruges til at omstille landbruget.
—
Venstres Ungdom
I samspil med en ambitiøs handling for naturen og miljøet skal vi skabe bedre forhold for dansk fødevareproduktion. I Danmark producerer vi fødevarer af høj kvalitet, som sammenlignet med resten af verdenen, har en minimal miljø- og klimapåvirkning og god dyrevelfærd. Vi skal derfor ikke overimplementere EU’s miljølovgivning, så den ikke går unødigt ud over vores virksomheder og skader vores konkurrencekraft.
—
Liberal Alliances Ungdom
Staten skal beskytte den private ejendomsret, ikke undergrave den. Derfor er det naturligt at afskaffe undergrundsloven og ændre de nuværende regler for vindmøller, baseret på både danske og udenlandske målinger af støjgener. Regulering og vurdering skal desuden foretages på baggrund af målinger snarere end beregninger.
—
Unge Moderater
Unge Moderater mener, at vi skal udnytte teknologien til at skabe en mere effektiv affaldssortering. Vi vil gerne gøre mere for miljøet, og mere for genanvendelse, så vi opfylder EU’s mål om 55% genanvendt husholdningsaffald i 2025.
Unge Moderater mener, at forurening med miljøfremmede stoffer, såsom PFAS, aldrig må kunne ske igen, og at den nuværende forurening skal inddæmmes og oprenses. Dette kræver massive investeringer i teknologier, der kan anvendes til at oprense svært nedbrydelige stoffer som PFAS, samt større opmærksomhed og strammere krav ved arealplanlægning i forhold til drikkevandsreservoirer, så risikoen for fremtidig forurening mindskes. PFAS-forurening er måske århundredets største miljøkatastrofe i Danmark. Sundhedsskadelig PFAS-forurening er spredt over hele landet, og PFAS er blevet fundet i alt fra mennesker, æggeblommer og søer. PFAS ophober sig i blodet og kan føre til bl.a. mindre fødselsvægt for afkom samt forhøjet risiko for kræft.
Unge Moderater mener, at Danmark skal være et grønt foregangsland ved at understøtte investeringer i innovative grønne virksomheder og forskningsprojekter.
Unge Moderater mener, at Danmark skal have en ensartet CO2-afgift. Vi ønsker også, at der ikke gives rabatter til virksomheder eller andre udledere. Dele af indtægterne fra CO2-afgiften bør bruges på investeringer i grøn omstilling, både i og uden for de berørte sektorer. Dette vil skabe øget incitament for virksomhederne til at træffe grønnere valg og samtidig fremme den teknologiske udvikling af grønnere alternativer.
Unge Moderater mener, EU’s Barcelona-målsætning, der siger, at de offentlige forskningsmidler mindst skal udgøre en procent af BNP, ikke skal ses som et loft, men som et minimum. Derudover tæller EU-midler med i den ene procent, hvilket betyder at der investeres mindre i forskning af offentlige forskningsmidler end umiddelbart antaget, hvilket vi også ønsker et opgør med.
Vi støtter ligeledes op om Dansk Erhvervs målsætning om, at Danmark skal bruge 4% af BNP på forskning, hvor ⅓ skal være det offentliges andel, så vi dermed bruger mindst 1,3 % af BNP. Dette bør indfases gradvist og vil betyde en investering på 8 mia. yderligere ved fuld indfasning. Danmark bør ligeledes have en ambitiøs målsætning om, hvor mange milliarder der hvert år bør øremærkes til grøn forskning.
—
Dansk Folkepartis Ungdom
Vi vil aktivt kæmpe for, at der bliver etableret et forbud mod at lave skifergasboringer – også kendt som Fracking – på dansk grund. Skifergas udgør en fare for det danske grundvand, som er noget af det reneste grundvand i verden. Gevinsten ved skifergas er på ingen måde tæt på at retfærdiggøre denne risiko. Desuden er skifergas kun anset for at være en midlertidig energiløsning i samfundet, indtil den vedvarende energi kan tage over.
Vi ønsker at skærpe kravene over for økologiske landbrug. Vi skal sikre, at når man vælger økologi, så kan man være sikker på, at fødevarerne er sprøjtefri. Derfor mener vi, at grænsen mellem et konventionelt og et økologisk landbrug skal øges. Derudover skal mængden af sprøjtemidler i det økologiske landbrug skæres betydeligt. Der skal bl.a. være ulovligt at sprøjte i vådområder, hvor sprøjtemidler kan sive ned i grundvandet. En landbrugsbedrift skal ikke have mulighed for at drive både økologisk og konventionelt landbrug. Her må man tage stilling som landmand. Forbrugernes tillid til det danske økologimærke skal vægtes højest, og derfor skal det være sikkert, at der ikke sker fejl internt på landbrugsbedrift.
I Dansk Folkepartis Ungdom ønsker vi at arbejde mod en grønnere fremtid, hvor vi passer bedre på vores miljø og de begrænsede ressourcer som Jorden har.
Hvert år smider hver eneste dansker 450 kilo affald ud. Affald som bliver brændt og som både udleder CO2 og skaber store miljøproblemer. Derfor skal der sættes meget mere affaldssortering, så vi kan sikre, at vi genbruger langt mere affald, end vi gør nu. En af de tiltag, som Dansk Folkepartis Ungdom foreslår er pant på alt plastik, glas og metaller som f.eks. aluminium genbruges.
—
Danmarksdemokraternes Ungdom
Alt for meget affald flyder i den danske natur. For DD-Ungdom er det en hjertesag, at vi værner om naturen og sikrer, at vores land altid viser sig fra sin bedste side. Derfor vil vi helt konkret indføre flere skraldespande i hele Danmark, så affaldet bliver håndteret korrekt frem for at ende i naturen. Ydermere vil vi forhøje bødetaksten for henkastning af affald.
I DD-Ungdom vil vi værne om vores danske landbrug.
Danske landmænd er nogle af de bedste i verden, når det gælder bæredygtighed og fødevaresikkerhed. De leverer hver dag et enestående stykke arbejde, når de producerer danske fødevarer med et lavt klimaaftryk, som vi eksporterer til gavn for vores samfundsøkonomi og den grønne dagsorden.
I DD-Ungdom kan vi sagtens forstå, at mange landmænd virker opgivende, når de hører på venstrefløjens klimafanatisme. Vi kommer under ingen omstændigheder til at deltage i hetzen og udskamningen af dansk landbrug, da ingen landmænd har et ønske om at forurene og skade naturen.
Vi ser et stort potentiale i dansk landbrug som en vigtig brik til at løfte den grønne omstilling og dansk fødevareproduktion til nye højder. Vi vil udvikle dansk landbrug til gavn for den grønne omstilling, så vi sikrer, at arbejdspladserne bliver i Danmark.
Derfor vil DD-Ungdom:
– Være landmændenes advokat.
– Sige et klart og entydigt NEJ til CO2-afgifter.
– Understøtte landmændene til køb og udvikling af nye teknologier.
– Sikre at der afsættes konsulenter til udtagelsen af lavbundsjorde.
– Have tillid til landmanden. Vi vil stoppe overdreven regelkontrol og papirnusseri.
– Stoppe de stigende ejendomsskatter, så mikro-landbrugene og landejendomme bevares.